День рідної мови

День рідної мови

21 лютого Україна разом з усім світом відзначає День рідної мови. Зараз це свято крокує по всій планеті, і кожен громадянин будь-якої країни ще більше відчуває свою приналежність до рідного народу, народності, нації. Рідне слово – ніжне, як дотик маминої руки, трепетне, як погляд закоханих, могутнє, як буревій. Йому усе під силу: воно – життя основа, дух народу, його безсмертя.

21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту, спричинену урядовою забороною на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у країні став Днем полеглих за рідну мову.

У жовтні 1999 року, на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, у пам'ять про цю подію було запроваджено Міжнародний день рідної мови, який відзначають у різних країнах щорічно цього дня. Право на рідну мову – одне з головних прав людини, тому розмаїття мов на земній кулі потребує уваги й захисту.

Саме цій події була приурочена святкова лінійка у Свалявській гімназії. Учні 5г. – А класу (класний керівник Мауріц Т.І.) підготували цікаву інформацію про походження свята та його значимість. Гімназисти закликали всіх любити, цінувати, берегти та плекати рідну українську мову – цей золотий запас голосу душі народної, з якою виростають, яким живуть і завдяки якому маємо велике право і гордість іменуватися народом України. Вірш А. Бортняка «Заповіт своїм дітям», продекламований Вікою Лакатош, ученицею 5г. – А класу, змусив усіх задуматися: чи всі ми гідні називатися українцями?!

Також гімназистами була оформлена виставка тематичних газет, з яких усі бажаючі могли почерпнути багато цікавої та корисної інформації.

                          Т. І. Мауріц, учитель української мови та літератури

0 Comments