Мова – це пісня душі, покладена на слова

Мова – це пісня душі, покладена на слова

  Відомий український письменник XIX століття Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро кожного на­роду — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздуми, досвід, почування».

  9 листопада українська громада відзначає вели­ке духовне свято — 
День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях розвитку  рідного слова і його безсмертних творців.

  Прилучилися до святкування й учні нашого навчального закладу. Тож 10 листопада Свалявська гімназія була наповнена аурою святковості та урочистості. Гімназисти  оформили виставку тематичних газет, які вражали своєю змістовністю. Свято продовжилося тематичною лінійкою «Споконвіку було Слово…» (педагог-організатор Цап К.І.). Натхненно та емоційно розповідали учні 6-го гімназійного класу про етапи розвитку і становлення рідної мови, душевно читали поезії про мову. Гімназисти мали змогу ознайомитися з виставкою літератури, присвяченою Дню української писемності та мови «Окрилена, співуча, калинова», яку оформила бібліотекар Ткачук В.М. Учителі-філологи провели цікаві та змістовні виховні години: «Мово рідна, слово рідне» (Морозько Н.С.), «Мова – душа народу» (Колеснікова М.Й.),бесіду «Значення мови для людини» (Загуменнова Н.Ю.), усний журнал «Цікаві сторінки української писемності» (Туряниця В.Г.),  молодіжну дискусію «Що означає свобода слова?» (Мауріц Т.І.), а наймолодші гімназисти взяли участь у  конкурсі прислів’їв, приказок та висловів про мову.

   У День української писемності та мови стартує ХV Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який проживаючи у Канаді, завжди пам’ятав про рідну землю. Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова — є й держава, немає мови — немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж. Тож традиційно у цей день учні гімназії взяли участь у  І (шкільному) етапі ХV Міжнародного конкурсу знавців української мови імені  Петра  Яцика, утверджуючи цим велич української мови.

  Підсумовуючи зроблене, гімназисти вкотре усвідомили, що мова — це велике національне надбання, коштовний скарб із мо­гуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле — народ. 

Тетяна Мауріц,

учитель української мови та літератури

Свалявської гімназії

0 Comments